МОН обяви резултатите от малките матури.  Резултатите могат да се проверят ТУК.   Средна

...
МОН обяви резултатите от малките матури.  Резултатите могат да се проверят ТУК.   Средна
Коментари Харесай

Вижте резултатите от малките матури

МОН разгласи резултатите от дребните матури. 

 

Резултатите могат да се проверят ТУК. 

 

 

Средна оценка „ доста добър “ е триумфът, който са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване. На него се явиха над 52 500 деца.

 

По български език и литература учениците са изкарали приблизително 70,5 точки от 100, резултат съпоставим с този от предходната година. Повишение със 7 т., спрямо 2022 година има в междинния резултат по математика, който е 64,4 т. от 100.

 

По скалата за преобразяване на точките в оценки, при което „ междинен (3) “ се слага на 30% от оптималния брой точки, резултатът и по двата предмета е „ доста добър “.

 

Анализът демонстрира, че учениците имат по-добри знания по български език и литература, в сравнение с по математика.

 

Преобладават учениците, получили доста добра и отлична оценка, като по математика това са 57,14%, а по български език и литература – близо 72%.

 

С близо 300 повече от 2022 година са изпитните работи, оценени с оптимален брой точки – 1707. 9906 възпитаници са с отлични оценки и по двата предмета, което е с 33% повече, спрямо предходната година. 64 възпитаници са с оптимален брой точки – 100, по едно и също време и на двата изпита, а с 0 точки – 31 възпитаници. С по две слаби оценки са към 5% от четвъртокласниците.

 

Задачите с избираем отговор по български език и литература ревизират най-вече езикови познания с прибавен темперамент. Резултатите демонстрират, че учениците сполучливо разпознават представки и синоними, като цяло схващат смисъла на прочетеното и смисъла на думите в подтекст. На диктовката успеваемостта е 75%, а на креативната задача – 63 %.

 

Творческата задача демонстрира, че учениците могат да основават личен текст благодарение на картини и множеството от тях вярно обвързват дейностите на героите с изобразеното. Учениците са неуверени да предадат прочувственото положение на героите и се затрудняват да слагат заглавие.

 

Задачите с къс свободен отговор дават информация дали ученикът се ориентира в наличието на текста. 62% дават отговор на въпрос, който изисква схващане на причинно- следствени връзки, само че 41% не могат да посочат доказателство за отговор с образци от текста.

 

Въпросите с избираем отговор на изпита по математика демонстрират доста висока успеваемост при осъществяване на изучените аритметични дейности, както и решително различаване на геометрични фигури. Най-големи усложнения четвъртокласниците са срещнали в 3. въпрос, при който би трябвало да намерят изчезнала цифра в израз, обвързван със събиране на четирицифрени цифри.

 

При дилемите със свободен отговор учениците най-успешно са се справили с рационалното изчисление на числов израз, а най-ниски са достиженията им на дилемите за намиране на разположение и обиколка на правоъгълник и за работа с мерни единици.

 

В групата с най-високи резултати са София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Перник. Добре се показват и четвъртокласниците от Плевен. Сред районите с най-ниски резултати за поредна година са Кърджали и Сливен.

 

 

В период до 15 юни, в това число, учениците могат да видят оценената си изпитна работа в оценителски център, избран от началниците на районни ръководства. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР